Ilse Teitsma
Ilse Teitsma - Yoga, Mediatie, Mindfulness - Leeuwarden / Vlieland

BLOG: IN CHOCK! CHOCOLADE IS GEWOON ULTRA VERANTWOORD!

~ DE KRACHT VAN PURE CACAO

Chocolade.. ik ben er gek op en kan eigenlijk niet één dag zonder. Iets met verslaafd? Misschien! Maar dat is dus he-le-maal niet zo erg wanneer je de onschatbare waarde van chocolade kent! Want dat blije gevoel.. dat komt dus ergens door hè? En waarom je het graag geeft aan iemand van wie je houdt.. ook dát heeft zo zijn redenen. Het komt namelijk allemaal door één van de belangrijkste ingrediënten van chocolade; rauwe (of ik zeg liever pure) Cacao. Het woord wat eigenlijk afkomstig is van het Maya-woord Ka’kau en het Maya-woord Chokola’j, wat betekent samen chocolade drinken.

Want het komt bijna niet voor, dat iets waarvan je denkt dat het niet zo gezond is.. juist wél heel gezond blijkt te zijn! Zo stoot pure Cacao alle huidige superfoods van de troon en staat het (al sinds heel vroeger!) Op de nummer 1 positie met al haar 1200 bestanddelen waar ons lichaam alleen maar blij van wordt. En dat, komt dus “gewoon” uit de natuur! Wie had gedacht, dat chocolade jouw leven op zo’n positieve manier kan beïnvloeden? In deze blog maak je kennis met de 100% GOOD STUFF! So good, dat je je nooit meer schuldig hoeft te voelen wanneer je iets teveel chocolade hebt gegeten of ehh gedronken ;-)

Wat is pure Cacao en waar komt het vandaan?

>

Nou gewoon bij de AH? Nee dus! met deze cacao zit het net even wat anders. De cacao waar ik het over heb komt als special delivery door de brievenbus en van oorsprong helemaal uit de Dominicaanse Republiek, waar pure Cacao o.a. al eeuwenlang gebruikt wordt door verschillende culturen. Voordat chocolade bestond, werd cacao bereidt als een heilige drank. Cacao komt namelijk van de ‘Theobroma Cacao’(boom) en betekent letterlijk: “Voedsel van de Goden”.

Cacao groeit als een vrucht aan deze boom, welke zich uiteindelijk vormen tot cacao “pods”. Hierbinnen liggen de oorspronkelijke cacaobonen (nog in wit vruchtvlees), welke eerst gefermenteerd* worden voor het drogen en schoonmaken. De bonen worden licht geroosterd om ze van hun schilletje te ontdoen en daarna zijn ze klaar om vermalen te worden tot de real deal.

*Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Door fermentatie komen er bacteriën vrij; ook wel probiotica genaamd. Probiotica zijn goede darmbacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Ze kunnen bijdragen aan de balans van het microbioom, ook wel darmflora genoemd.


100% Good stuff only!

Dus zeg maar dag tegen (onnodig) toegevoegde suikers en andere bestanddelen die worden toegevoegd (of juist worden verwijderd en/of vervangen) waardoor er niet meer zoveel overblijft van het oorspronkelijke product. Dit gebeurt er namelijk met de meeste chocolade die je kent vanuit de supermarkt. Dit is op zijn tijd wel mega heerlijk, maar minder eerlijk.. Wanneer je wilt (blijven) profiteren van alle gezondheidsvoordelen en happiness, stick to the real deal!


Natuurlijk medicijn voor een gezonde leefstijl

Medicijn? Ja, pure Cacao wordt van oudsher ook wel beschouwd als “plant medicijn” of “hart medicijn” door de krachtige helende eigenschappen. Deze gedachte komt oorspronkelijk van de Maya’s in Zuid-Amerika en wordt daar dan ook al eeuwenlang gebruikt voor verschillende doeleinden. In onze cultuur zijn we niet (meer) gewend planten op deze manier te zien waardoor we ons dus ook niet bewust zijn van het feit hoe fantastisch ze voor ons kunnen werken!

Ik wist het dus ook niet.. En toen iemand mij dit vertelde, wilde ik het amper geloven. Maar toen ik het zelf ervoer en ik me bewust werd wat de kracht van dit product, vond ik het wel heel raar dat dit niet algeheel bekend is! 20 gram pure Cacao per dag bevat namelijk vele vitamines en mineralen waar zowel ons lichaam, geest én ziel heel veel baat bij hebben! En ik denk dat je het met me eens wordt, wanneer je deze tal van gezondheidsvoordelen leest:

# Veel vitamines en mineralen dus. Hallo vitamine K, natrium, kalium, fosfor, calcium, omega - 6, ijzer, koper, selenium en zink. En last but absolutely not least in dit rijtje.. De topper magnesium! Om precies te zijn staat 100 gram cacao gelijk an 520 mg magnesium, wat ruim 173% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is (A healthy life, 2020). Hallo ontspanning en healthy brein!

# Poly..What? Pure Cacao blijkt de grooste bron van polyfenolen, oftewel antioxidanten! Niet verkeerd om door middel van Cacao een voorraadje op te bouwen om het lichaam te beschermen tegen indringers van buitenaf.

# Hi Runners High! Pure Cacao stimuleert de aanmaak van gelukshormonen zoals endorfine, dopamine en noradrenaline wat zorgt voor een hele hoop (soorten) gelukkige gevoelens. Zo zijn deze gevoelens vergelijkbaar met wat we voelen als we verliefd worden of euforie ervaren door langdurige inspanning. Deze happy feels worden allen getriggert door de stemmingsregelaar Fenylethylamine (PEA). Deze stimuleert o.a. het libido en verder houd ik het simpel mogelijk voor je ;-)

# Oke, nog eentje dan. Theobromine, deze vriend zorgt voor het stimulerende effect én een tikkeltje bitterheid aan Cacao. Theo is de boodschapper naar je hart om bloedvaten te verwijden en tegelijkertijd de bloeddruk te verlagen wat zorgt voor een warm (en ontspannen) gevoel. De stof is in principe vergelijkbaar met de werking van cafeïne, maar heeft wel een net iets andere uitwerking op het lichaam. Waar cafeïne namelijk een echte piek geeft in energie; van kortere duur en een veel voorkomende “afterdip” geeft, is Theo van de langere en zachtere adem. Zachter voor je hart en energielevel!

# Bedankt Theo! Want hierdoor kun je niet alleen overall meer genieten van je cacao (moment), maar verhoogt het ook nog eens in hoge mate je concentratie, focus en creativiteit! Hierdoor kan Cacao echt voor je gaan werken. Hoe het werkt verschilt echter per persoon, per dosis en wat je doel is om Cacao in je leven te integreren.


(samen)werken met de Cacao Spirit

Persoonlijk vind ik dit het meest magische wat er bestaat en daarom omschrijf ik het ook het liefst zo. Ik werk bijna dagelijks met de energie van Cacao gezien het niet alleen mijn algehele gezondheid ondersteunt, maar het daarnaast ook een boost geeft aan mijn persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Dit heb ik destijds voor het eerst ervaren tijdens een cacaoceremonie in Amsterdam. Op dat moment ging het niet goed met mij en was ik erg zoekende naar hoe ik mijn balans weer terug kon vinden op alle niveaus (dus ook voedingwise) als mens zijnde. Pure Cacao kwam op mijn pad op het goede moment en heeft me laten toen laten inzien hoe ik (weer meer) voor mezelf kon kiezen, ik me bewust(er) kon worden van mijn keuzes en opende daarnaast mijn hart voor de oneindige mogelijkheden in dit leven! En een daarvan was, dat ik heel sterk voelde dat ik deze ervaring wilde verspreiden. Dit doe ik o.a. door regelmatig mijn eigen cacaomomenten te delen en door zelf eigen cacaoceremonies te organiseren.


Cacaoceremonie

Werken met een plant? Hell yeah! Generatie op generatie en tot op de dag van vandaag wordt Cacao regelmatig bereidt door inheemse culturen voor ceremoniële doeleinden. Zij geloven dat wanneer je de cacao drinkt, je de spirit van deze plant uitnodigt om je mee te nemen op een innerlijke reis (en dat zónder te gaan zweven, in tegendeel!) Cacao helpt je juist van je hoofd naar hart te gaan en laat je contact maken met wat er werkelijk is in verbinding met de Aarde onder je.

Het beantwoord het verlangen naar gemeenschap en verbinding met onszelf en elkaar door te onderzoeken, patronen te ontdekken en bewustzijn vergroten. Het werkt als hulpmiddel en blijft zacht en subtiel, in tegenstelling tot andere plant medicijnen die je “over kunnen nemen”. Bij Cacao houd je absoluut 100% zélf de regie waardoor je alle ook 100% bewust blijft van je eigen reis. De Cacao spirit is vanouds een vrouwelijke energie die je creativiteit en levensenergie weer laat stromen vanuit een staat van zijn. Iets om te behandelen met respect en (zelf)liefde dus!

Tijdens mijn cacaoceremonies neem ik je mee in de traditionele kennis van inheemse culturen maar hoop ik je ook te inspireren met mijn eigen verhaal en ervaringen met Cacao. Ik blijf altijd trouw aan de spirit van de Cacao en geloof dan ook dat ik de juiste plekken en mensen mag bereiken waardoor ik de Cacao community kan laten groeien.

Chokola’j

Tijdens zo’n ceremonie drinken we samen Cacao, ligt de focus op (zelf)liefde waardoor je vanuit een veilige basis krachtige intenties kunt zetten en de liefde vrijuit kunt laten stromen. Hierdoor stel je jezelf in staat om daadwerkelijk voor jezelf te kiezen waardoor je thuiskomt in je eigen lichaam en je intuïtie kunt laten spreken. Het is een samenkomen en delen met anderen, wat gebaseerd is op een magisch, krachtig en (eeuwen)oud ritueel.

Naast dat ik Cacao ceremonies geef binnen @Honoring Retreats en in de periode dat ik op Vlieland ben, is het ook mogelijk om een 1-1 of met een klein groepje een Cacao sessie/ceremonie bij mij thuis of op locatie te doen. Daarnaast wil je wellicht een keer iets speciaals aanbieden of organiseren om iets te vieren, ook daar sta ik altijd voor open en begeleid ik met liefde!

Ilse Teitsma - Yoga, Mediatie, Mindfulness - Leeuwarden / Vlieland

Zelf cacao bestellen en proberen?

LET LOVE RULE! Met de 100% pure Cacao van @WildchildCacao! Wild Child is opgericht door Malou & Eva, twee hele inspirerende vrouwen die ieder hun eigen passie hebben voor dit product en dit delen door middel van een bijzonder verhaal en unieke vormgeving.

Gebruik de 10% kortingscode: ilseteitsma
https://wildchildcacao.com/nl/winkel/

Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken de kracht van Cacao heb ik voor jou een kortingscode die je kunt gebruiken bij iedere bestelling die je plaats op Wild Child. De code is geldig op alle producten behalve op Bulk en Sale! Try it yourself and thank me later ;-) Ontvang de magie in je eigen brievenbus of geef het cadeau door kortingscode: ilseteitsma te gebruiken.

Wil je samen magie creëren?

Ik sta open voor toffe samenwerkingen.

Contact

Leuk om van je te horen

Stuur me gerust een berichtje.

Leave this empty:

Mijn locatie

Tesselschadestraat 21 A22, 8913 HA Leeuwarden

Fortweg 10, 8899 AK Oost-Vlieland

Bel of WhatsApp

06-81511815

Mail Mij

info@ilseteitsma.nl